Klaverstemning

Klaverstemning


    Jeg har, siden jeg var ganske ung, været meget fascineret af, hvordan klaverer og flygler fungerer indeni. Som teenager begyndte jeg med at stemme mit dengang 100 år gamle opretstående Hornung & Møller-klaver (der kun kunne holde stemningen en god uges tid) med en svensknøgle og nogle viskelædere. Jeg har siden da løbende udvidet både evner og værktøjskasse betydeligt, og jeg stemmer og vedligeholder nu klaverer og flygler regelmæssigt rundt omkring i Jylland, både ved private, institutioner og koncertsteder.


    Jeg kan også foretage mindre reparationer samt justeringer af mekanikken; småting klares med det samme uden ekstra beregning. Bedømmer jeg, at jeg ikke vil kunne løse en reparationsopgave eller lign. tilfredsstillende, henviser jeg gerne til en anden.


    Jeg har ikke en formel uddannelse som klaverstemmer, da der desværre ikke længere findes en uddannelse i Danmark, og det er de færreste klaverstemmere, der har mulighed for at tage lærlinge. Jeg har i stedet opnået viden og erfaring gennem mere end 20 år med praktisk arbejde og løbende læring og har stor fokus på omhyggelige stemninger, der holder. Jeg vil hellere bruge længere tid på en stemning end efterlade et resultat, jeg ikke føler, jeg kan stå inde for. 


    Jeg benytter mig gerne af forskellige grader af vel-tempererede stemninger, når jeg er ude og stemme, alt efter hvad det er for et instrument, hvordan det bliver brugt, og hvilket repertoire der typisk spilles. Det kan bl.a. give mere harmoniske og velklingende stemninger med flere dimensioner. Læs mere om temperering

(Alle priser er inkl. moms)


Klaverstemning  

Almindelig stemning og eftersyn af klaver eller flygel. Tager typisk 1-3 timer, alt efter instrumentets tilstand, og om der er behov for optrækning af kammertonen (inkl. i prisen).

Kammertonen sættes som standard til 440 Hz. Der kan dog være tilfælde, hvor det vurderes sikrest at sætte den lavere, hvis instrumentet f.eks. er af ældre dato eller ikke er blevet stemt længe.

kr. 1.000,-


Efterstemning  

Hvis et instrument ikke er blevet stemt længe, eller hvis kammertonen er blevet trukket meget op, kan stemningen muligvis få brug for en ekstra stemning indenfor den nærmeste tid. 

Efterstemning tilbydes indenfor 2 måneder fra en almindelig stemning og omfatter ikke eftersyn eller optrækning af kammertonen.

kr. 700,-


Rengøring  

Mekanikken i klaverer og flygler kan være følsom overfor støv og skidt, og derfor kan det være en god ide at få instrumenterne gjort grundigt rent indvendigt såvel som udvendigt.

kr. 500,-


Smøring  

I mekanikken er der rigtigt mange bevægelige dele, og med tiden kan de komme til at gå lidt trægt. Anslaget kan blive ujævnt eller tungt, klangen kan blive forandret, og der kan være toner, der ikke spiller eller ikke vil repetere. Med en smøring bliver de træge dele løsnet op, så instrumentet bliver skønnere at spille på.

Der kan i visse tilfælde være slidte eller ødelagte dele, der giver problemer - det bliver i så fald afdækket her, og vi kan tage stilling til, hvad der skal ske.

kr. 500,-


Justering  

Mekanikken i et klaver eller flygel består af rigtigt mange små dele, der skal arbejde sammen på en helt bestemt måde, men efterhånden som det bliver brugt, kan nogle af delene trænge til at blive justeret eller udskiftet, så anslag og klang forbliver optimal. 

Jeg har ikke en fast pris på sådan en opgave, da den afhænger af instrumentet og opgavens omfang. Det kan med fordel aftales ifm. med en stemning.Tilstandstjek  

I forbindelse med et køb eller salg kan det være en god ide at få lavet et tilstandstjek på forhånd. Dermed kan man undgå at købe katten i sækken - især gamle instrumenter kan være i så dårlig stand, at de ikke kan stemmes optimalt eller holde stemningen særligt længe.

Der kan også være mekaniske problemer, der skal kigges på, før det spiller helt godt - tangenter, der hænger, toner, der ikke spiller, osv.

Der kan også være dele af mekanikken, der er så slidte, at en udskiftning vil være en god ide. Strengene kan også være så rustne, at det svært vil kunne lade sig gøre at trække dem op til standard kammertone uden at nogen vil sprænge.

Jeg giver et overslag på en pris på evt. reparationer, og rådgiver kunden, om det er et godt køb ift. budget og instrument osv.

kr. 300,-Er der længere end 50 km til en opgave, tager jeg et beskedent kørselstillæg, men hvis jeg kan samle flere opgaver i samme område, bliver det billigere, da kørslen så deles. Kontakt mig gerne for et tilbud.


Forgæves kørsel / glemt aftale takseres som ½ stemning + evt. kørselstillæg.

  


Priseks. inkl. kørsel:

Esbjerg:   1.450,-

Frederikshavn:   1.175,-

Hjørring:   1.100,-

Hobro:    1.175,-

Holstebro:    1.275,-

Randers:    1.225,-

Silkeborg:    1.250,-

Skagen:    1.250,-

Thisted:   1.100,-

Viborg:    1.175,-

Aalborg:     1.000,-

Aarhus:   1.300,-